Klikprothese – klikgebit – overkappingsprothese

klikprothese tandarts Zutphen Degen

Wanneer komt u in aanmerking voor klikprothese?

Een klikprothese is een gebitsprothese die bevestigd wordt op implantaten in de kaak. Een kunstgebit zit los om het tandvlees. De omvang van de kaak slinkt omdat het niet meer de natuurlijke functie heeft zonder de echte tanden en kiezen. Wanneer een kunstgebit niet goed vast zit, geeft dit klachten en irritaties. Dit voorkomt u met een klikprothese. Een kunstgebit dat geen houvast heeft, veroorzaakt problemen met eten, praten en lachen. Uw tandvlees raakt ontstoken en u krijgt pijnklachten. Met een klikprothese behoort dit allemaal tot de verleden tijd.

Stappenplan voor plaatsen van klikprothese

Voordat een klikprothese aangemeten wordt, plaatsen wij eerst implantaten (kunstwortels). Het inbrengen van implantaten is nagenoeg pijnloos. In de onderkaak zullen dat er twee tot drie zijn, in de bovenkaak vier tot zes. De ingreep is relatief klein. Het wachten totdat het bot goed vast gegroeid is met de implantaten duurt aanzienlijk langer. Voor de onderkaak staat een periode van zo’n zes weken. Voor de bovenkaak geldt vijf tot zes maanden. Hierna wordt de daadwerkelijke klikprothese aangemeten. Uw oude prothese wordt door ons zo aangepast dat u deze kunt dragen tot uw klikprothese geplaatst kan worden.

Voordelen klikprothese:

  • kan door u zelf makkelijk ingebracht en uitgenomen worden, bijvoorbeeld voor de dagelijkse reinigingsbeurt;
  • stevige constructie, geen zorgen voor uitvallen;
  • voorkomt het verder slinken van de kaak en invallen van de wangen;
  • minder druk op het tandvlees bij het kauwen;
  • smaak en gevoel keert terug door het ontbreken van een gehemelteplaat (bij een klikprothese in de bovenkaak) ;
  • in veel gevallen volledige vergoeding vanuit de basisverzekering (met uitzondering van wettelijke bijdrage en eigen risico).

Wilt u weten of een klikprothese voor u de oplossing is? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.