Kronen en bruggen

kronen en bruggen tandarts Zutphen Degen

Kronen en bruggen zijn aanpassingen aan uw gebit om het functioneren van uw tanden en kiezen in stand te houden. Kronen worden vaak gebruikt wanneer een tand of kies afgebroken is. Ook bij tanden en kiezen die verkleurd zijn of scheef staan, wordt een kroon geplaatst. Een brug is nodig wanneer één of meer tanden of kiezen ontbreken.

Kroon

Een kroon is een mogelijke oplossing wanneer een tand of kies is afgebroken of niet meer genoeg houvast aan een vulling biedt. Het is een op maat gemaakt kapje van metaal en/of porselein (afhankelijk van de plaats in het gebit), dat op een afgeslepen tand of kies gelijmd wordt. De oorspronkelijke vorm en functie van uw tand of kies komt door de kroon terug. Ook wanneer de tanden of kiezen die vóór in uw mond staan verkleurd of slecht gevormd zijn, kan een kroon uitkomst bieden. Door het plaatsen van een kroon heeft u dan een duurzame verbetering van het uiterlijk van uw gebit. Is de kroon zichtbaar in uw mond, dan zal het porselein de kleur hebben van uw eigen tanden. Een mooi gebit is het resultaat!

Brug

Wanneer er door wat voor oorzaak dan ook een of meer tanden of kiezen ontbreken in uw gebit, kan een brug nodig zijn. De functie van uw gebit kan door deze ontbrekende tanden of kiezen verminderen: u heeft moeite met kauwen, andere tanden en kiezen kunnen scheef gaan staan of gaan uitgroeien of u vindt het niet mooi staan. Een brug dient als vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.

De brug wordt vastgemaakt aan twee of meer tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Deze aangrenzende tanden dienen als pijlers voor de brug en daarom wordt er een kroon op gemaakt. Daartussen bevindt zich de dummy (het zwevende gedeelte van de brug). Een brug kan de oplossing zijn voor een fraai en functioneel gebit.

Duurzaam

Uw gebit wordt met kronen en bruggen op een mooie en duurzame manier in stand gehouden. Een kroon of brug gaat minimaal tien jaar mee. Een goede mondverzorging is natuurlijk van essentieel belang.

Wilt u weten of een kroon of brug voor u de oplossing is? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.